Home   Om oss   Stugor   Grövelfjäll   Karta   Aktuellt   Panorama   Fjällvägen 


Vy mot de norska fjällen från Môsôflon

Länkar till text på den här sidan

 Om oss  Stugor  Rökning  Vandring  Skidåkning  Bokning 

Placera muspekaren över bilderna för att se bildtext

 

Om oss
Småbruket Västerbäcken är en fjällgård i Grövlans dalgång 3 km söder om sjön Grövelsjön. Här har vi några stugor för uthyrning. Idag bedrivs inget jordbruk vid gården, förutom lite slåtter för att hålla ängarna öppna. Gården ligger på 720 m höjd ö.h. och är omgiven av lågväxt fjällgranskog. Långfjället syns i öster och de norska fjällen i väster ses också härifrån. Trädgränsen ligger på ca 900 meters höjd och fjälltopparna når 1100 - 1400 m. Grövelsjöområdet är omgivet av vildmark i naturreservaten Långfjällets naturreservat och Femundsmarka landskapsvärnområde samt Femundsmarka nationalpark. I väster ligger också Gutulia nationalpark med sin speciella natur.
Vintertid ansluter ett 100 km maskinpreparerat skidspårsystem till gården. Här kommer snön tidigt och en del av spåren prepareras redan i början av december vid tillräcklig snötillgång. De omgivande fjällen med kryssmarkerade leder nås också lätt härifrån.
Nere i byn Storsätern 2 km söderut finns en bra lanthandel där man kan handla mat. Kapellet i byn är välbesökt under de kvällar då man anordnar musikaftnar. Restauranger och caféer finns också i området.
Grövelsjön ligger 50 mil nordväst om Stockholm, 65 mil norr om Göteborg och 35 mil nordost om Oslo.
  Maskinpreparerat skidspår i naturreservat

Gammeldalen en 200 år gammal fjällgård

Tillbaks

Granskog på 800 meters nivån Stugorna
Våra stugor är välbyggda, rökfria och fräscha. Nybyggda eller nyligen renoverade. Stugorna är byggda för självhushåll och har kök med elspis och ugn, kylskåp, diskbänk och bra utrustning för matlagning.
Bäddutrustning finns med täcken och kuddar och våra gäster tar med eget sänglinne. WC finns i alla stugor och dusch finns också utom i de två minsta stugorna. Dusch och bastu att delas av alla stugor finns också i separat byggnad med separata avdelningar för damer och herrar. Bastun kan nyttjas utan extra kostnad söndag, tisdag och torsdag eftermiddag. Andra bastutider kan bokas mot en liten avgift. Torkskåp och TV finns i alla stugor, braskamin eller öppen spis i några. Husdjur är inte tillåtna i stugorna Duvan, Trasten, Ärlan och Örnen, annars är fyrfota vänner välkomna under förutsättning att de inte sover i sängarna, och att husse eller matte tar väl hand om dem.
Stugorna storstädas regelbundet och våra gäster städar också vid avresan. Stugorna kan hyras per dygn eller vecka utom under perioderna jul-nyår, vecka 6 till och med slutet av april och vecka 35-39 i september då veckouthyrning tillämpas. Veckorna löper från lördag till lördag utom under jul-nyår då veckorna kan börja på vilken veckodag som helst.
Vi finns alltid vid gården för att assistera om något problem skulle uppstå.

Tillbaks

Rökning
Vår affärsidé är att tillhandahålla rökfria, fräscha stugor. Rökning är därför inte tillåten inomhus i någon stuga. Att röka utomhus är naturligtvis fullt tillåtet.

Tillbaks

Salsfjället en tidig septembermorgon
Vandring
De omgivande fjällen och skogarna är lättillgängliga och lätta att vandra i. Den ovane följer kanske helst någon av de många markerade lederna medan den mer erfarne ger sig ut i mera obanad terräng. Ta alltid med karta och kompass och håll reda på var du är och åt vilket håll du ska gå för att komma hem om du skulle råka ut för dåligt väder.
Våra gäster går oftast på dagsturer med en lätt ryggsäck innehållande extra kläder, matsäck, kamera och kikare. Man behöver inte gå långt för att få en betagande upplevelse av de vackra vyerna. Lugnet och tystnaden finns här. Vattnet i fjällbäckarna och källorna är drickbart och välsmakande. Djur och växtliv skänker också speciella upplevelser. På sensommaren och hösten kan man plocka hjortron, blåbär och lingon. Många gäster kommer hit i mitten och slutet av september för att njuta av höstfärgerna.
 

 

Gammalt järvgiller

 

Tillbaks

Skidspåret över Bergsetskallen mot Valdalen

Skidåkning
I Grövelsjöområdet faller snön tidigt och vid tillräcklig snötillgång spåras delar av skidspårsystemet i början av december. Spårsystemet har en sammanlagd längd av mer än 100 km och består mest av spår för klassisk åkning men också åtskilliga för skating. De markerade lederna på fjällen prepareras inte men snön på fjället är nästan alltid hårt packad av vinden och därmed lätt att åka på.
I slutet av april packas ofta snön till hård skare även i skogen. Det är ofta möjligt att åka skidor till första veckan i maj, ibland ännu längre. 1,5 km från vår gård ligger skidliftarna vid Grövelfjäll. Anläggningen är helt beroende av tillgången på natursnö men är vanligtvis öppen från jul till slutet av april. Lite längre söderut, i Lövåsen finns också en liftanläggning med något mindre fallhöjd. Utrustning för både längdskidåkning och utförsåkning kan hyras vid någon av skidshoparna i området. Skidskolan är alltid öppen under högsäsong.

Tillbaks

Utförsåkare
Fiske
Sjöarna och vattendragen i området erbjuder ett spännande fiske efter öring, röding och harr. Under sommaren är fisket bäst under kvällar och nätter. Fiskelyckan är också mycket beroende av vädret och vattenståndet. Isfiske på sjöarna kan man ägna sig åt från februari till mitten av maj. Grövelsjön är vanligtvis isfri från slutet av maj. Fiske i rinnande vatten är inte tillåtet från 1 september till 1a maj. Fiske med flugspö efter harr är dock tillåtet i vissa vatten till 30 september. Fiskekort krävs alltid vid fiske.

Tillbaks

Västerbäcken

Bokning
Ring, eller e-maila oss för ytterligare information. Stugorna är prissatta som en enhet och inte per person. De största stugorna är dock prissatta med hänsyn till antalet boende. Bokning görs enklast och snabbast via telefon. Lämna för- och efter-namn, hemadress och telefonnummer.
Se alltid till att du får en skriftlig bekräftelse.

Tillbaks till sidans början

 

Småbruket Västerbäcken Grövelsjövägen 430 Västerbäcken SE-790 91  Idre
 
Tel  0253 23300 Telefontid vardagar kl. 9 - 20   helg 9-18
E- mail vasterbacken@grovelsjon.nu
Web: www.grovelsjon.nu
 
Innehållet på denna sida är skyddat av den svenska upphovsrättslagen
All contents copyright (C) 1999-2006, Småbruket Västerbäcken. All rights reserved.